SENTER: GjøvikHAMAR

Synstest før skolestart?

Barnas syn og øyehelse er viktig. Når barna begynner på skolen bør man ta en synstest, tidligere hvis det er tegn til problemer med synet. Brilleland anbefaler barn og ungdom å ta en synsundersøkelse minst en gang i løpet av barndommen. Dette for å avdekke om det kan være synsproblemer som kan påvirke skolegang og oppvekst. Mange kan gå med problemer uten å merke eller ha symptomer.

Optiker Martina-Paz Pino-Parra gjennomfører en synsundesøkelse på Sander.

Det er mange tegn du som forelder kan se etter når det er mistanke om dårlig syn. Blant annet kløing og gnikking i øynene, mysing, hodepine, anspent nakke, mye trøtt og sliten. 

Mange lurer nok på om man må til øyelege for å sjekke synet til barn eller om man kan dra til optiker. Dette kommer helt an på alderen. De fleste optikere i dag tar undersøkelser på barn helt ned til 6-års alderen. Spør din optiker om å ta undersøkelsen på barnet. I tilfeller med behov for videre utredning henviser optiker til øyelege eller ortoptist.

 

HER kan du lese hva som skal til for at NAV dekker av briller og linser for barn.

 Amelia og optiker Martina-Paz Pino-Parra hos Brilleland.

Ungdom og øvelseskjøring

Er det problemer med hodepine, tegn til at man ofte må sitte nærme tavla på skolen, smerter og ubehag rundt øynene, konsentrasjonsproblemer eller vanskeligheter med for eksempel leksene – da kan det være på tide med en synstest.

Ungdom som bruker briller eller linser fra før må inn til optiker for å få en førerkortattest. Denne attesten er gyldig i 3 måneder. Om man merker problemer med å se skilter på langt hold og/eller synes det er vanskelig å se i mørket, anbefales det å ta en synstest i god tid før man skal ha oppkjøring. Trygghet i trafikken er det viktigste.

Amelia får hjelp med brilleinnfatning av butikksjef og Faciolog - Therese Ødegaard.

Barn/ungdom og solbriller

Små barn er mye mer eksponert for UV-stråler enn voksne. Dette gjelder også øynene. Vi smører inn barna hele sommeren med solkrem, for det er lett å se når huden blir brent. Man kjenner ikke skaden bak i øyet på samme måte som man kjenner skaden av sol på huden. 80% av alle skader på øyet, som kommer fra UV-stråler, skjer fra vi er 0-18 år. Derfor anbefaler Brilleland å kjøpe solbriller til barna med god UV-beskyttelse. Brilleland har solbriller for barn og ungdom i alle prisklasser.

Visste du at 80% av alle skader på øyet, som kommer fra UV-stråler, skjer fra vi er 0-18 år?