SENTER: GjøvikHAMAR

Slik behandler du ulltøyet ditt

Kulden har meldt sin ankomst og det er på tide å finne frem ulltøyet. Er du usikker på hvordan du behandler ulltøyet ditt bør du lese videre.

Slik bør du vaske ullplaggene dine

Ofte er det nok å bare lufte klærne etter bruk, men en gang i blant trenger ulltøy å bli vasket. Du kan gjerne vaske ullplaggene dine i vaskemaskinen selv om det står håndvask på vaskelappen. På dagens vaskemaskiner er ull- og håndvaskprogrammene like skånsomme som håndvask. Husk at du ikke putter for mange plagg i vaskemaskinen samtidig, gjerne bare 3-4 plagg.

Velger du alikevel håndvask fremfor maskinvask kan du bruke sentrifugen på vaskemaskinen slik at du får ut alt vannet. Ull kan også kokes, så lenge ikke ulla utsettes for bevegelse i en eller annen form, vil den ikke krympe. Noe ulltøy tåler også tørketrommel, her må du lese vaskeanvisningen nøye.

 

Det er viktig å bruke et skånsomt spesialvaskemiddel for ull, vanlige vaskemidler inneholder enzymer og blekemiddel som kan skade ullfibrene. Bruk vaskemiddel for ull selv om ikke plaggene består av 100% ull, ta hensyn til det sarteste materialet.

 

Fem ting du kanskje ikke visste om ull:

  1. Ull tar opp fuktighet
  2. Ull er smussavstøtende og blir ikke fort skittent
  3. Ull er behagelig og elastisk
  4. Ull krøller lite
  5. Ull isolerer godt både mot varme og kulde