SENTER: GjøvikHAMAR

Puster Ndure i nakken

I tillegg til å studere økonomi og jobbe i bank, er Jonathan Quarcoo (21) fra Elverum Norges raskeste sprinter. Målet er å bli enda raskere—han skal slå rekordene til sprinteren «Jays»Ndure.

Det skulle ta noen idrettslige mellomstopp før Jonathan Quarcoo kom seg inn i friidretten. På den metaforiske hylla ligger det både en håndball og et par fotballsko—begge ligger de der på grunn av skader. At Jonathan har en vinnerskalle er det derimot liten tvil om, for i dag er han Norges raskeste sprinter. Det betyr imidlertid ikke at målet er nådd.

 

–Jeg skal bli så god som mulig, det er hovedmålet. Det sier ikke noe om hvor fort jeg vil løpe, men noe om mine egne begrensninger. Jeg har alltid lyst til å løpe fortere enn jeg har gjort før.

 

Vil slå spint-idolet 

Jonathan ble født i Bodø, men flyttet til Elverum med familien da han var liten. Her løper han for Hamar/Elverum-klubben FIK Orion. Selv om Jonathan er Norges raskeste aktive sprinter, er det fortsatt hans gamle forbilde, Jaysuma «Jays» Saidy Ndure, som holder norgesrekordene på 100-og 200-meter. Nå motiveres Jonathan av å forsøke å slå rekordene til sitt sprint-idol.

 

–Det er motiverende å prøve å slå sine forbilder, men å slå Ndure er ikke lett. 100 meter-rekorden hans ligger på 9.99.


I Juli slo Jonathan sin egen pers og løp 100-meter på 10.22. Det er 4 hundredeler raskere enn i fjor. Med den tiden er han den tredje raskeste i Norge gjennom tidene—Jonathan puster definitivt Ndure i nakken. Og i likhet med andre idretter, er selve visualiseringen avgjørende for å gjøre et godt løp.

 

– Det er viktig å komme i rett modus. Man må være innstilt på at det skal gå, ikke at det kan gå. Det gjelder å fokusere på arbeidsoppgavene man skal gjøre akkurat der og da. Det er snakk om hundredeler og tusendeler av et sekund, så fullt fokus er helt avgjørende.

Klær: Jakke 1599,- fra Volt

Jobb, utdanning og friidrettsatsing
Ved siden av sprint-karrieren, jobber Jonathan i Sparebank 1 Østlandet, og er i gang med økonomistudier ved Handelshøyskolen i Innlandet på Rena. Målet er å ha flere bein å stå på når idrettskarrieren er over, men han innrømmer at hverdagssjongleringen ikke alltid er like lett.

 

–Til tider kan det blir ganske mye. Jeg prøver å strukturere så godt jeg kan. Noen ganger ser jeg forelesninger på nett. Heldigvis legger både skolen og jobben til rette for at jeg skal få trent—det er det som er første prioritering.

 

Fremover blir det treningsleirer i både inn- og utland før neste stevne etter jul. I mellom slagene blir det studier og jobbing. Inspirasjonen til holde så mange baller i lufta kommer fra hans storebror, Peter.

 

–Broren min kjenner meg veldig godt. Han er jo storebroren min, og jeg har sett litt opp til ham. Han har tre jobber ved siden av medisinstudier og frivillige verv, og nå tar han til og med småfly sertifikat. Det er inspirerende å se at folk rundt deg får til ting, da skjønner man hva som er mulig.