SENTER: GjøvikHAMAR

Norges nye toppmodell

Vi har alle hørt skrekkhistorier om motebransjens kroppspress, om neglisjert psykisk helse og knalltøff konkurranse. Men bare de færreste som går catwalken har klort seg til topps gjennom et «top-model»-aktig hysteri. Gjøvik-jenta Eliiza Kuol (29), kom inn i motebransjen ved en tilfeldighet — i dag er hun en av mote-Norges aller hotteste.

Det høres ut som en film. Ved en tilfeldighet ble Eliiza oppdaget på Oslo S: Hun skulle ta toget hjem til Gjøvik da hun ble stoppet av en fremmed dame. Hun ga Eliiza et visittkort med forespørsel om gå modell for de fremadstormende klesdesignerne i HaiKw/.

 

–Jeg hadde ingen forventninger, egentlig. Men jeg sa jeg skulle tenke på det.

 

Etter noen dager takket Eliiza ja. Det ene førte til det andre, og etter hennes første jobb som modell på Oslo Runway i 2016, var en ting helt sikkert: Eliiza Koul var på samtlige klesdesigneres lepper, og en modellkarriere var i ferd med å ta av.

 

Siden har hun gjort modelljobber for blant annet Michael Olestad, By Timo, Holzweiler, Anne Karine Thorbjørnsen, Moiré, OFC og Edda. Og det på arenaer som Oslo Runway, Bik Bok Talent Award og London Fashion Week. Kontrasten til hvordan hverdagen var før, er nok større enn man skulle tro.

 

–Jeg flyttet til Gjøvik med familien da jeg gikk i 10 klasse. Der ble jeg mobbet på skolen. Lenge følte jeg at jeg måtte ta igjen for å føle meg bedre. Om noen sa noe stygt til meg, kunne jeg si noe enda verre tilbake. Barn kan være så slemme…

 

En ond sirkel ble uungåelig, men fremfor å ta offerrollen, begynte Eliiza å se seg selv som en mobber. Hun innså at dersom ting skulle forandre seg, måtte hun begynne med seg selv. På tross av utfordringene ble den nye tilværelsen i Gjøvik et ubevisst springbrett mot en lysere fremtid. Fremfor alt ga det henne kvaliteter som har vært viktige for suksessen i motebransjen

 

Hvis jeg ser at du har det bra, så har jeg det bra også. Etter at jeg forstod det har ting vært mye enklere. Jeg er på en mye bedre plass nå, jeg føler meg lykkelig.

 

Brandstad Female Topp Maison Scotch 1299,- // Bukse Maison Scotch 1199,- // Shoe The Bear sko 1399,-

Forandrer motebransjen innenfra

I august frontet D2 henne som en utfordrer av motebransjen; en som endrer holdninger fra innsiden. Omtalen var en konsekvens av Eliizas syn på hva skjønnhet er, og burde være.

 

–Samfunnet vårt fokuserer mye på det ytre, og alt for lite på det indre. Skjønnhet kommer innenfra, og du kan ikke endre en fæl personlighet med masse sminke.

 

Ved å trekke verdifull lærdom ut av en vond tid, har livet til Eliiza snudd fullstendig. I dag er hun en av Norges mest ettertraktede modeller. Og selv om hun flyttet til Oslo i fjor, er Gjøvik fortsatt synonymt med hjemme.

 

–Gjøvik er fortsatt hjemme for meg. Det er godt å komme dit, koble av Oslo og bare være med familien.

 

For selv om det å få oppmerksomhet er en viktig del av jobben, er det ikke dermed sagt at det er like enkelt på privaten.

 

–Det hender jeg blir kjent igjen på gata. Jeg er ikke vant med den oppmerksomheten. Jeg kan bli flau, men det betyr jo at arbeidet mitt har gjort inntrykk, så jeg blir jo litt stolt også.

Eliiza Kuol