SENTER: GjøvikHAMAR

Næss deler julehemmeligheter

Vi er så heldige at vi har fått tre av Næss sine oppskrifter på julekaker. Tyske skiver, Serinakaker og Julekake. Vi håper oppskriftene inspirerer til baking og gir deg GLEDE og julestemning. Julebaksten synes vi er en tradisjon som er verdt å ta vare på. Men strekker ikke tiden til kan disse kakene selvfølgelig også kjøpes ferdig bakte hos Næss Bakeri og Kafé på CC Gjøvik.

Bakerens anbefalinger

 • Pass på at alle ingredienser er romtempererte før du begynner å bake, egg også.
 • Ikke bruk softmargarin i småkakene, da flyter de utover under steking, bruk melange, eller meierismør.
 • Sjekk at du har alle ingredienser før du begynner.
 • Ha god tid og vær nøye med å veie opp ingrediensene.

Lykke til.

Tyske skiver

ca 30 stk

 

Ingredienser:

250 g melange

100 g sukker

200 g hvetemel

1 egg

1 ts bakepulver

1 ts vaniljesukker

30 g malte mandler (kan sløyfes)

 

Slik gjør du:

Bland sammen alle ingredienser til en glatt deig, bruker du kjøkkenmaskin bland med krok på lav hastighet.

Ha litt mel på benken, rull deigen til en pølse på ca. 5 cm i diameter. Pakk pølsa inn i plastfilm, la den ligge i kjøleskapet til dagen etter. Sett ovnen på 200 grader. Bruk en kniv uten tagger og skjær pølsa i ½ cm tykke skiver. Stekes på bakepapir midt i ovnen ca 10-12 minutter. De skal ha en gyllenbrun farge.

Serinakaker

 

Ingredienser:

200 g hvetemel

100 g sukker

150 g melange

1 lite egg

1 ts hjortesalt

½ ts vaniljesukker

Hakkede mandler og perlesukker til pynt

 

Slik gjør du:

Smuldre melangen i de tørre ingrediensene og kna inn eggene. Bland alle ingrediensene godt sammen. Strø mel på benken. Rull deigen i ca 2 cm tykke pølser, pakk pølsene i plastfilm og la de bli gjennomkalde i kjøleskapet. Del pølsene i ca 2,5 cm biter. Bitene formes til kuler og settes på plate med papir med 4 cm avstand. Trykk kulene litt ned med en gaffel. Pensle med egg strø på en blanding av mandler og perlesukker. Stek på 200 grader ca 12 min midt i ovnen. De skal ha en gyllenbrun farge.

Julekake

3 stk.

 

Ingredienser:

 • 150 g meierismør
 • 6 dl melk
 • 1 kg mel
 • 150 g sukker
 • 50 g gjær(rød) eller en pk. tørrgjær
 • 1,5 ts kardemomme
 • ½ ts salt
 • 150 g rosiner

 

Slik gjør du:

Smelt smøret og ha i melka, blandingen skal være ca 37 grader. Rør gjæren ut den varme blandingen. Elt sammen til en glatt deig, ha i rosinene når deigen er nesten ferdigeltet.

Ha plastfolie over bollen og la den heve i ca 20 min.

Ta deigen ut av bollen, del opp i 3 emner på 600 gram. Kna emnene til runde boller. Settes på stekeplate m/ stekepapir. Ta en skarp liten kniv og snitt rundt hele på midten ca 1 cm dypt snitt, klem bollen ned midt oppå, så snittet buler litt ut. Dette gjøres for å forhindre at julekaka sprekker under steking.

Sett stekeovnen på 180 grader. Sett julekakene til heving en lun plass, dekk over med et kjøkkenhåndkle. Heves til dobbel størrelse. Stekes i ca 25 min. Hvis du er usikker på om de er stekt, bank lett på undersiden. Hvis det kommer en «hul» lyd er de ferdige.