SENTER: GjøvikHAMAR

Mitt uvanlige liv

Et A4-liv passer ikke for alle. Hans Olav Lahlum bestemte seg tidlig for å gå sin egen vei. Han tok fag som privatist og endte opp med sju års universitetsutdannelse. Bli bedre kjent med sjakkentusiasten, historikeren, politikeren og forfatteren fra Gjøvik.

I 31 år har han bodd i mjøsbyen og er høyst trolig en av de fra Gjøvik med flest timer på TV-skjermen. Han er for åpenhet, og forteller mer enn gjerne sin historie for å unngå spekulasjoner om diagnoser, mobbehistorier og kjærlighetsliv.  

 

Ikke A4 

I en villa på Gjøvik, bor han sammen med faren sin. Han sier selv han er vokst opp i en bokhylle, og anslår at han har minst 5000 bøker hjemme. 

 

- Jeg har aldri anstrengt meg for å være annerledes, men aldri brydd meg om at jeg ikke er som alle andre. Det er det unike ved meg, vil jeg si. Jeg mener også at alle mennesker er unike på hver sin måte, men mange prøver kanskje litt for hardt å være unik, sier Lahlum, som også forteller at han ikke passer inn i et vanlig A4-liv. 

 

- Jeg har alltid skilt meg ut i mengden. Jeg kjører ikke bil, reiser ikke til sydligere strøk, har ikke barn, jobber på andre tider av døgnet enn de fleste, og jobber mer enn de fleste, sier han.  

 

Når vi spør Hans Olav om hvordan en vanlig dag ser ut for han. Svarer han slik: 

 

Jeg ligger ofte og drar meg en god stund, til 11-12, så jobber jeg noen timer før jeg går ut og spiser lunsj. Så jobber jeg igjen, som vil si at jeg sitter hjemme og skriver eller leser, så har jeg en spisepause igjen, før jeg skriver til langt på natt og utover nattetimene mot neste morgen. Jeg jobber ofte 30-timersdager, og trives ikke med at døgnet har 24 timer, sier Lahlum 

Hans Olav Lahlum_web_2

Hans Olav Lahlum går gjerne ut i byen for å spise lunsj.

Han er som en åpen bok når han først begynner. Hans Olav forteller åpent om livet med fem familiemedlemmer, om sitt ambivalente forhold til skolen og om fordommene. 

 

- Jeg er vokst opp i en liten familie, og vi er ikke mange nå heller. Jeg har en far, mor, søster, stefar og niese. Jeg har et godt forhold til dem alle. Det var ikke noe spesielt med oppveksten min, men jeg tok spesielle valg. Jeg er vokst opp med lite penger, men de unormale valgene jeg har tatt i livet, har ført til at jeg nå sitter med en sjusifret inntekt, sier han med rak rygg.  

 

At det har florert rykter om han, prøver han å ikke bruke mye energi på.   

 

- Jeg har hørt mange rykter om meg selv gjennom livet. Det som går igjen, er at jeg er homofil og at jeg har en diagnose eller to. Mest autismerykter. At jeg har blitt mobbet i barndommen er også noe som går igjen. Men alt dette vet jeg best selv, og ingen ting stemmer. Jeg møtte en gang en dame på en buss, som spurte meg rett ut om hvilket syndrom jeg har. Det er spesielt, men jeg svarte henne høflig. Også har vi nettsamfunnene, som er et kapittel for seg selv, men jeg følger lite med, sier han. 

Hans Olav Lahlum_web_1

Hans Olav forteller at han har aldri anstrengt seg for å være annerledes,
men har heller aldri brydd seg om at han ikke er som alle andre.

Unike valg 

Det er umulig å ikke bli fascinert av og nysgjerrig på denne kloke og reflekterte mannen. Å velge å leve et liv som veldig få andre gjør, er unikt.  

 

- Jeg eier en sofa, men bruker den aldri. Jeg er glad i å løpe, og bruker ofte tredemølla mi. Da løper jeg alt jeg kan i to til tre kilometer, bruker rundt 12 minutter, før jeg er ferdig med økta. Livet mitt ligner litt livet til en toppidrettsutøver på mange måter. Jeg har gjort dumme ting og ting jeg har angret på, men alt i alt synes jeg sluttresultatet har blitt bra.  

 

Hans Olav forteller at han aldri har likt å kaste bort tid. Derfor gjorde han en vri med egen skolehverdag da han var yngre.  

 

-Jeg ville ikke kaste bort tid på fag som jeg ikke ville gjøre noe med senere i livet. Likevel endte jeg opp med mye studier og den høyeste universitetsutdanningen du kan ta. Jeg har vel lest mer enn de fleste, sier Lahlum uten å nøle.  

 

47-åringen er for mange kanskje mest kjent for sjakkinteresse. I tillegg til sjakkinteressen, er han en av Norges mest profilerte historikere, biograf, kriminalforfatter og SV-politiker.  

 

- Jeg holder på med mye forskjellig, men hvis vi går tilbake til 1989, så var det der sjakkarrieren min startet i Gjøvik sjakklubb. Jeg har vært med på å arrangere blant annet NM og sjakkfestival på Gjøvik og har mange positive opplevelser derfra.  

 

Hva liker du best med å bo på Gjøvik? 

 

- Det er mange fordeler med å bo på Gjøvik. Jeg som ikke kjører bil, kan gå over alt, det er fin natur her, mange gode mennesker og jeg kommer meg lett til Oslo hvor jeg jobber en del. I tillegg tror jeg våre nye landsmenn har det bra på Gjøvik, noe jeg er svært opptatt av. Jeg pleier å si det sånn; det bor 5000 musikere og én forfatter på Gjøvik, sier Lahlum med et unikt smil om munnen