SENTER: GjøvikHAMAR

Kom i gang med løping

Løping er en enkel og effektiv form for trening, der de fleste kan være med uansett form og aktivitetsnivå. 360 grader tilbyr både walk-in og run-in timer. Disse timene er enkle og effektive og passer for alle enten du er nybegynner eller erfaren, alle tar det ut fra egne forutsetninger.

På Gjøvik er det også fantastisk å trene utendørs. Gunhild Søbye på 360 grader anbefaler Vind løypene i sørbyen. Der er det fire forskjellige, oppmerkede barkeløyper med variert terreng og lengde – perfekt uansett ambisjonsnivå, og bra for bein og rygg. På Øverby Helsesportssenter er det fine asfaltstier for rulleski som leder opp til en fantastisk utsikt fra Knapphaugen. Her er det også stier av bark langs asfalten for de som heller vil løpe.

Har man ikke trent på en stund og ønsker å øke formen litt fort er korte bakkedrag en fin øvelse. Finn en litt bratt bakke, løp opp i korte drag og gå rolig ned, gjenta ti ganger — det skal gjøre litt vondt! Ellers er rolige, jevne langturer bra for forbrenning. Styrkeøvelser som knebøy med ett ben, tåhev på en stein eller krakk, og planken er gode styrkeøvelser for utetrening. Husk at du ikke kan trene hardt hver gang, da bryter kroppen ned fremfor å bygge opp. Restitusjon er viktig.Noen tips til nye løpere:

 

Tren med andre

Når du har avtalt å løpe sammen med andre blir det vanskeligere å avlyse turen. Skaff deg en fast løpepartner eller til og med en løpegruppe som du kan trene sammen med.

 

Kjøp gode løpesko

Det er ekstremt viktig med gode løpesko, det er tross alt de som skal bære deg gjennom treningen. Det er veldig lett å la seg friste av tilfeldige modeller på salg, men det er ikke noe som er viktigere enn å få gode råd og veiledning, dette er noe 360 grader kan hjelpe deg med. Få en løpestilanalyse hos 360 grader og den vil vise hva slags sko som passer for deg.

 

Vær tålmodig

Løping krever tålmodighet, kroppen trenger tid til å bli vant til belastningen. En god tommelfingerregel er at man ikke bør øke treningen mer enn ti prosent fra uke til uke. Gå langsomt frem og tren regelmessig, ikke bli bekymret om du synes formen står stille i en periode. Dette er normalt og belønningen vil komme etterhvert.

 

Spis smart

Spis i god til før du skal ut å løpe, spesielt hvis måltidet inneholder fiber, fett og protein. Kroppen bruker litt ekstra tid på å fordøye dette. Det er ikke nødvendig å spise når du kommer hjem hvis du bare har løpt en vanlig tur i rolig tempo. Men det er veldig viktig å fylle på med veske.

 

Tren variert

Kroppen og kondisjonen utvikler seg best når du trener mest mulig variert. Det er lett å miste motivasjonen hvis du løper den samme runden hele tiden. Når du føler deg klar for nye utfordringer, prøv med tre løpeturer per uke. En kort tur hvor du løper etter dagsformen, en hard dag med intervalløping og til slutt en litt lengre tur i lavere tempo.

 

Ta pause

Det er bedre å stoppe opp for å ta en pause og roe ned pulsen når du kjenner at du har behov for det. Det er ingen grunn til at hver løpetur skal føles som en lang pine. Se på hvor lenge du er aktiv isteden for å være altfor opptatt av distansen.
Kilde: aktivtrening.com