SENTER: GjøvikHAMAR

Jakten på ærligheten

Da Stig Morten Seierstad (39) fra Gjøvik fikk sin første dom som 17-åring, sank han bare dypere inn i kriminaliteten. Det var først da han ville hjelpe noen andre, at han klarte å hjelpe seg selv.

– Jeg gikk fra å være en fredselskende hippie til å bli en dømt voldsmann, ransmann og kidnapper. Jeg ble kaldere og mer kynisk for hver dag som gikk. Alle de grensene jeg aldri trodde jeg skulle krysse, var krysset på et blunk. Og jeg hadde bare meg selv å skylde på.

 

I ungdomsårene lot han seg lokke inn i miljøer hvor dop, vold og kriminalitet stod i fokus. Som 17-åring fikk han sin første dom, for narkotikasalg. Deretter fulgte en ti år lang kriminell karriere.

 

– Jeg valgte selv å dykke lenger ned i det. Selv om miljøet påvirket meg, og det var mye press, så hadde jeg fremdeles muligheten til å si nei. Den erkjennelsen kom hardt.

Jakke, bukse og t-skjorte fra Jack & Jones · Sneakers fra Bianco

 

Reddet av kjærligheten

I dag jobber Stig Morten med forebyggende rusarbeid for Maritastiftelsen, hvor han gir husly og arbeidsplass til mennesker i samme situasjon som han selv. Veien til et ærlig liv var så ekstrem at den blant annet er blitt fortalt i TV2-serien «En ny start på livet».

 

– På et tidspunkt tenkte jeg: Enten må jeg kjøre meg sønder og sammen og ende opp i en biljakt, eller med en pistol mot hodet, uten én tanke om moral. Eller så må jeg snu 180 grader. «For dette går bare ikke an å leve i».

 

Det var en forelskelse som til slutt motiverte han til å bytte sti.

 

– Jeg møtte ei jente og fikk et slags kompleks med at jeg skulle redde henne ut av dette miljøet. Det er mye lettere å ta tak i noen andre enn seg selv. Jeg skjønte at et kjærlighetsforhold ikke kunne overleve denne livsstilen. Ut og inn av glattceller, vold, løgn og styringen etter hvor pengene og stoffet er.

 

En dag bestemte han seg. Han ringte politiet og fortalte at han ville overgi seg. Han ble dømt til 5 år og 6 mnd  i fengsel. I fengselet fant Stig Morten trøst og forsoning i religion. Nå forsøker han å hjelpe andre til et nytt og bedre liv.  

 

–Jeg kjenner meg ofte igjen i de menneskene jeg møter. «Hadde jeg bare hatt et sted å bo, eller noe å gjøre», sier mange. Da sier jeg «Ja, greit. Så det er der det ligger? Så bli med, da.».

 

Hør Stig Morten fortelle sin livshistorie onsdag 26. september.