SENTER: GjøvikHAMAR

Gaver som gleder

Bistandsorganisasjonen FORUT bidrar til å skape god julestemning på CC Gjøvik med sin pop up-julebutikk. 88 prosent av pengene som kommer inn av salget, går til bistandsarbeid i Asia og Afrika.

På CC Gjøvik forbinder vi førjulstiden med glede og forventning. Vi ønsker også å bidra til at den julegleden vi selv opplever, skal omfavne så mange som mulig. Derfor er vi stolte av å samarbeide med organisasjoner som jobber for å bedre tilværelsen for andre, og ønsker å legge til rette for dem.

 

Formålet til FORUT er å medvirke til sosial mobilisering av fattige og undertrykte i deres kamp for bedre levekår og grunnleggende menneskerettigheter. FORUT har administrasjonen sin på Gjøvik og har store bistandsarbeider i Nepal og India. De hjelper også til i Sri Lanka, Sierra Leone, Malawi og Zambia.

 

Treffer mange

I pop up-butikken på CC Gjøvik kan du kjøpe julegaver til noen du er glad i, og samtidig hjelpe andre som trenger bistand.

  • Hvert år etablerer vi en pop-up julebutikk og i år gleder vi oss til stå på CC Gjøvik igjen. Ved å være på senteret, når vi mange mennesker midt i den travleste juletrafikken. Vi har mange faddere fra Gjøvik- og Totendistriktet, så håper å nå mange folk som setter pris på tingene vi selger, sier Marit Bratland, frivillig og fadder i FORUT.

 

Halv million tilbake

I julebutikken selges produkter som er produsert i Nepal. FORUT samarbeider med ulike organisasjoner i Nepal om blant annet tiltak for kriserammede jenter, etablering av skoletilbud for barn, gjenoppbygging av skoler i områdene rammet av det store jordskjelvet i 2015, og ikke minst etableringen av Nepals første barnepsykiatriske klinikk, et stort og viktig prosjekt hvor Forut har vært en svært viktig aktør. 

 

Mye av varene i pop up-butikken er ullprodukter fra kvinnebedrifter. Pengene som kommer inn fra salget går ikke nødvendigvis tilbake til produsenten, men også til annet bistandsarbeid.

  • Butikken er åpen fra midten av november til lille julaften. Hvert år får vi inn om lag 500.000 kroner fra salget i julebutikken, og det aller meste går tilbake til de som trenger det. Det er veldig hyggelig å være i julebutikken og en fin måte for oss i FORUT å vise oss fram på. Jeg gleder meg til mange vakter i julebutikken, sier Bratland.

 

Handler du FORUT-varer sørger du ikke bare for å gi tilbake til små produsenter i sør, som sørger for livsviktige arbeidsplasser og gir grunnlag for vekst for hele lokalsamfunn – men du handler også varer som skaffer viktige inntekter til FORUTs arbeid i Asia og Afrika.

 

Hva er jul for deg?

Jul for meg er forberedelser til åpning av julebutikken og ha hyggelige vakter i butikken gjennom november og desember.

 

Hvordan feirer du jul?

Stille og rolig, gjerne sammen med voksne barn og barnebarn.

 

Hvordan feiret du jul som barn?

Jeg feiret norsk tradisjonsjul med familie, besteforeldre, tanter og onkler. Husker spesielt godt julebesøkene på spark.

 

Hva kan vi gjøre i jula for å bli bedre medmennesker?

Hvis alle gjør en liten innsats for noen andre, for eksempel bli FORUT-fadder eller hjelpe noen som trenger det. Også synes jeg det er viktig å ikke bare hjelpe når det er jul, men også ellers i hverdagen.