SENTER: GjøvikHAMAR

En unik lidenskap

Etter å ha bodd i Hawaii i lang tid, forelsket han seg i både Norge og ølbrygging. Nå er amerikaneren Jeremy Metzger (48) godt etablert på Hamar, og gjør suksess med sin lidenskap for ølbrygging.

De siste årene har Jeremy Metzger blitt et kjent navn på Hedmarken. Amerikaneren er ansatt som bryggerimester ved Basarene i Hamar, og har vært med på å lansere det prisvinnende Talas-ølet. Tross den fine tittelen, har han beina godt plantet på jorda.

 

–Jeg anser meg fortsatt som en hjemmebrygger, sier han.

 

Forelsket seg i bryggeprosessen

Interessen for ølbrygging blusset opp etter at en kamerat fikk han med på det første gangen. Da med et sett for hjemmebrygging fra Europris.

 

–Han foreslo at vi skulle prøve å brygge øl, men jeg tente ikke helt på ideen med en gang. Etter et par partier, og etter at vi prøvde oss på maltbrygging, som gir bedre øl, falt jeg helt for prosessen.

 

– Hva gjorde at du falt for det?

 

– Man tenker sjeldent på hva som går inn i et produkt. For meg var det spennende å se hvordan det lages, og at vi klarte å lage noe som faktisk smakte ålreit. Jeg forelsket meg i hele prosessen.

 

H&M Jakke 599,- Genser 279,- 

Den sosiale belønningen

Jeremy flyttet fra Hawaii til Hamar for 16 år siden, sammen med sin norske kone og deres tre barn. Planen var å bli i Hamar i to til tre år, men tiden fløy, barna fikk norske venner, og til slutt kjøpte de et hus og ble værende.

 

Etter at han fikk øynene opp for ølbrygging for seks år siden, skisserte han en plan om å starte eget bryggeri, men planen endret seg.

 

–Jeg skjønte etter hvert at jeg heller vil brygge for en pub. Da kan jeg omgå logistikken og ikke bekymre meg over presset ved å konkurrere i markedet, og heller bare si "her er ølet mitt".

 

For det mest givende ved å brygge øl, er å dele det med andre. Bak bardisken kan han servere gjester sitt øl, og få umiddelbar tilbakemelding.

 

– Det sosiale er belønningen. Å kunne dele ølet med folk, og fortelle dem om alle tankene som ligger bak. Det er hardt arbeid. Folk tenker at ølbrygging er en kul og lett jobb, men det er 85 prosent rengjøring, og jobbing med kjemikaler for å sterilisere alt utstyr. Å designe et øl er en lang prosess.