SENTER: GjøvikHAMAR

CC Mat tipser: Hvordan få den perfekte ribba

Julemiddagen er et høydepunkt for mange og litt av grunnen til det er den saftige ribba med sprø svor og herlig tilbehør. Her tipser CC Mat om hvordan du får den beste ribba med sprø svor.
CCmat_ribbe

Ferskvaresjef på CC Mat, Wivian

Finn deg et fint stykke ribbe. Ikke for magert. Ribba trenger fett for å få god smak og sprø svor.
 
Rute svoren. Gni inn ribba med salt og pepper. Rikelig med salt på svoren.
La ribba ligge å trekke krydder  i 2-3 dager. I kjøleskap tildekket.
Kjøper du ribbe som må fryses, så rute og krydre før du fryser. Da tiner, og trekker ribba smak mens den langtids tiner i kjøleskapet. La den få 3 dager.
 
Legg ribba i langpanna med svor siden opp. Legg en ildfast form eller en ball av aluminiumsfolie under ribba slik at steke kraft og fett kan renne vekk fra ribba. Hel 7 dl veske i langpanna. Dette kan være rent vann, kyllingkraft eller som Wivian, ferskvaresjefen på CC Mat bruker, øl. Legg om ønskelig båter av hvitløk og epler i forma sammen med vesken. Dekk formen godt til med aluminiumsfolie og sett den i forvarmet stekeovn på 220°C.
La ribba dampe i 50 min.
Ta av aluminiumsfolien av ribba og skru temperaturen ned til 180°C. Ribba bør nå steke 1,5 time opp mot 2 på en stor familieribbe.
 
Hvis svoren nå ikke er sprø, skru temperaturen opp til 240°C og følg med. Grill kan også benyttes. Husk at nå er det kun ribba som gjelder, her går ting fort. Svidd svor er ikke å anbefale.
CCmat_ribbe2
CCmat_ribbe3