SENTER: GjøvikHAMAR

Bærekraft og gjenbruk

Mange er opptatt av bærekraft og gjenvinning, og det er også vi. For å skape varige endringer må de store aktørene ta grep, og det er for tiden mange aktiviteter og tiltak som iverksettes i handelsbransjen for en mer bærekraftig industri. Under kan du se noen av tiltakene butikkene våre gjør. Denne saken vil oppdateres fortløpende, da det stadig er nye tiltak som iverksettes.

Bik Bok

Bik Bok jobber for å redusere forbruket av alle slags poser («The Better Bag Initiative»). Som et alternativ til plastposer tilbyr de et mer bærekraftig handlenett til sine kunder, samt selge plastposer som er produsert på en mer miljøvennlig måte. Overskuddet av de plastposene som selges i butikk går til Handelens Miljøfond. Bik Bok samarbeider med BCI (Better Cotton Initiative – les mer om BBCI her), og siden 2017 er for eksempel all bomull som brukes på Never Denim-jeans sertifisert av BCI. BCI fokuserer på å redusere bruken av kjemikalier, tar vare på vannressursene/bruker vannet effektivt, sikrer skikkelige arbeidsforhold, jobber for et sunt jordsmonn og tar vare på det biologiske mangfoldet. Hos Bik Bok finner du også materialer som organisk bomull, gjenvunnet polyester og polylana, som er et mer bærekraftig alternativ til akryl.

 

Brilleland

Gjennom hele året samler vi inn briller til Vision For All. Vision For All gir nytt liv til disse brillene i kommende prosjekter. Les mer om Vision For All her.

 

Change

Change leverer alle reklamasjoner til reparasjon hos sydame, ellers leverer de det som ikke går an å reparere til H&M sin klesinnsamling.

 

Cubus

Hos Cubus er alle bæreposer av plast produsert av resirkulert plast, 50 øre av hver pose går til å redusere forsøpling av plast, gjennom Handelens miljøfond. Butikken har egen returboks for brukte klær i butikken og disse klærne sendes til Fretex. Alle reklamasjoner på egenproduserte klær sender også til Fretex. Cubus har også Svanemerkede klær for hele familien; basic-plagg, ullundertøy, jeans og en hel babykolleksjon. Hos Cubus er en stor del av klærne også laget av økologisk bomull, den økologiske bomullen er dyrket uten bruk av giftige, kjemiske plantevernmidler, uten kunstgjødsel og uten genmodifiserte frø. For at bomullen skal kalles økologisk må den være sertifisert. Cubus samarbeider også med BCI (Better Cotton Initiative), en stor del av klærne hos Cubus er merket med BCI. Du kan lese mer om hvordan Cubus arbeider med miljøet her.

 

Dyrego

En spennende produktnyhet hos Dyrego er «Project Blue». Dette er en kolleksjon med hunde- og katteutstyr. Produktene er laget av resirkulerbare materialer og havplast. Les mer om Project Blue her. Dyrego selger også Earth Rated hundeposer.

 

Eplehuset

Eplehuset fokuserer på alt fra hvilke produsenter de samarbeider med til hvordan de avholder møter eller pakker varene de sender ut fra sitt lager. Alle poser hos Eplehuset er laget av 100% resirkulert materiale og er ikke laminert.

Du kan også «bytte til nytt» hos Eplehuset – dette er en enkel måte å bytte inn ditt gamle produkt for kreditt. De gamle produktene får enten en ny eier, hvis de er i god nok stand. Hvis den ikke er det, vil produktet resirkuleres slik at materialene kan brukes igjen. Mange av produktene fra Apple er laget av 100% resirkulert aluminium, som f.eks. nye macbook air og nye iPad.

 

Gina Tricot

Hos Gina Tricot kan du levere inn klær/hjemmetekstiler/sko. Lever posen med tekstiler i kassen og som takk får du 10% rabatt på ditt bærekraftige plagg (rabatten gjelder ved kjøp av klær merket med «The Good Project» og bare i butikk).

 

Hair & There

Hair & There fører en produktserie fra L’oréal som heter Source Essentielle. Her kan du handle sjampo som du kan få refill på tre ganger før flasken løses opp og brytes ned i dusjen. På refillene får du 30% rabatt.

H&M

Klesinnsamlingen er H&Ms globale initiativ for en mer bærekraftig motefremtid. Slik fungerer det: 

 

Gjenbruk

Klær som kan brukes på nytt, selges over hele verden som bruktvarer.

 

Gjenvinning

Tekstiler som ikke lenger kan brukes, blir omarbeidet til andre produkter som rengjøringskluter eller nye kleskolleksjoner.

 

Resirkulering

Tekstiler som ikke kan brukes, får en ny sjanse som tekstilfibre eller i produksjonen av for eksempel dempings- og isolasjonsmaterialer i bilindustrien. Eventuelt overskudd fra klesinnsamlingen doneres til veldedige formål og til forskning på resirkulering av tekstiler.

 

Legg posen med uønskede klær i innsamlingsboksen i din lokale H&M-butikk. Alle tekstiler mottas, uansett merke og tilstand – til og med enslige sokker, utslitte t-shirts og gamle laken. Tekstilene sendes så til nærmeste resirkuleringsanlegg, hvor de sorteres for hånd. For hver pose med klær du leverer inn, vil du motta en rabattkupong på 10% for ditt neste kjøp hos H&M. Frem til 3. oktober 2019 vil du få 2 kuponger, på 10% rabatt på en vare, for hver innleverte bærepose med tekstiler.

 

Hvit Tråd

Hvit Tråd fører mange merker som har stort fokus på bærekraftighet og miljø. De synes det er viktig for kundene å investere i kvalitetsplagg, noe som gjør at klærne man kjøper er noe man har i skapet lenge. De fleste merkene som føres hos Hvit Tråd har fokus på materialbruk i sin produksjon, enten det er resirkulert polyester eller for eksempel viskose fremfor bomull.

Merkene vi har lyst til å nevne når det gjelder fokuset på bærekraftighet og miljø, er Holzweiler, By Timo og Sissel Edelbo.

 

Jack & Jones

Jack & Jones er sertifiert av BCI (Better Cotton Initiative). De har også noe som kalles Low Impact Denim – det vil si at de brukes betydelig mindre vann i produksjonen av jeans/denim. Jack & Jones har også byttet ut alle sine plastposer til papir.

 

KappAhl

KappAhl kaller sitt bærekraftarbeid for «Responsible Fashion» – ansvarlig mote. Deres tanke rundt ansvarlig mote er at deres klær skal gi en god følelse og bli favoritter i garderoben. Men også føles riktige fordi kunden vet at de er produsert med omtanke.

KappAhl samler også inn gamle klær og tekstiler for å redusere sløsingen med ressurser. Kunden kan da ta med seg utbrukte tekstiler i én eller flere lukkede poser til butikken. De tar imot alle typer klær, hjemmetekstiler, tilbehør og sko, uavhengig av merke og forfatning så lenge de er tørre og ikke kraftig tilsmusset. Som takk får kunden en rabattkupong for hver innleverte pose. Tekstilene transporteres, på en så miljøvennlig måte som mulig, til et sorteringsanlegg utenfor Berlin – der sorteres de for gjenbruk, resirkulering eller energigjenvinning.

 

Kicks

Hos Kicks samles det inn kosmetisk avfall fra kunder, dette avfallet håndteres av kommunen. De har også egne avfallsbøtter til neglelakker, parfymeflasker etc., 

Kicks har i tillegg gått over til mer miljøvennlige plastposer som er resirkulerbare. De selger også tøyposer som kan brukes om igjen og er vaskbare.

 

Kid

Kid har, i samarbeid med UFF, retur av hjemmetekstil (dyner, puter, etc.). Dette kan leveres i butikken.

 

Kitch’n

Kitch’n tar imot gamle varer og sender til gjenvinning. Disse varene trenger ikke å være kjøpt hos Kitch’n, og det er heller ingen krav om å kjøpe nye varer i butikken for å levere inn de gamle. De har også, som mange andre, begynt å ta betaling for plastposer, noe som har gjort at forbruket på poser har gått ekstremt ned. Alt av inntekter for plastposene går til Kitch’n Foundation, som du kan lese mer om her.

 

Lasse Liten Café & Deli

Lasse Liten Café & Deli satser på kortreiste råvarer og lokalproduserte produkter. Det finnes mange vegetaralternativer på menyen for de som ønsker å velge et mer bærekraftig alternativ. De gjør et bevisst valg i forhold til å bruke mer pappemballasje enn plast ved take-away, det benyttes også papirbæreposer og de bruker ikke plast for å separere kakestykkene i disken. Lasse Liten bruker kun sertifiserte espressobønner.

 

Life

Life har fokus på å ta inn bærekraftige produkter, det blir brukt BPA-fri plast i vitaminbokser m.m. De har også økologisk sminke med refillmuligheter, personlige hygieneprodukter uten noen kjemiske tilsetninger, vaskemidler som er helt rene og ikke skader naturen. Life har miljøvennlige griller, ubleket bakepapir og erstatning for plastfolie som er laget av bivoks og kan brukes igjen og igjen.

Little Eataly

Little Eataly satser på bærekraft – plastikksugerørene er byttet ut til papp og ballonger er kuttet ut i hele kjeden. De benytter seg også av Too Good To Go-appen for å begrense matsvinn.

 

Lindex

Lindex jobber kontinuerlig med å forbedre prosessene sine, samt øke bruken av bærekraftige materialer i sine plagg. Den langsiktige ambisjonen for holdbarhet er å redusere miljøpåvirkningen i alle ledd i design- og produksjonskjeden. 

Lindex sitt arbeid med et mer bærekraftig sortiment har resultert i blant annet:

  • «Better Jersey» som er et basissortiment til barn. Dette er laget i økologisk bomull og er GOTS-sertifisert (les mer om GOTS-sertifiering her).
  • «Better Denim» og «Even Better Denim», som går på denimproduksjon med bruk av mye mindre vann, en renere fargeprosess og mindre bruk av kjemikalier.
  • Generelt mindre bruk av kjemikalier i produksjonen.
  • Bruk av mer bærekraftige materialer, blant annet økologisk bomull.

 

Madonnafrisørene

Hos Madonnafrisørene brukes det miljøvennlige papirposer.

 

M·A·P·T

M·A·P·T fører flere merker som har stort fokus på bærekraft. Blant annet Designers Remix og Save The Duck.

Designers Remix har fått en helt ny identitet – en bærekraftig transformasjon av merket. Visjonen er å benytte allerede eksisterende ressurser, redesigne og remikse gjenbrukte stoffrester fra forskjellige brands.

Save The Duck jobber med å forbedre bærekraften på jorden i overensstemmelse med dyrene, miljøet de lever i og menneskene som bebor den. Hver kolleksjon er nøye designet for å sikre produksjonen av komfortable og vakre klær med respekt for miljøet og dyr.

 

Match

Match fører Aksel Lund Svindal sitt merke, som er miljøbevisst fra A-Å. Her er alle materialer/ingredienser nedbrytbare, fra stoff til innpakning og sytråd.

 

Mester Grønn

Mester Grønn er miljøfyrtårn sertifisert. Det er den første hele kjeden i Norge som er sertifiert.

 

Næss bakeri og kafé

Næss reduserer matsvinn ved hjelp av «stenge-poser». Disse fylles opp med mat og kaker som ikke blir solgt i løpet av dagen og posene selges for kr. 40 per stk. Etter at Næss begynte med dette, for snart to år siden, kaster de nesten ikke mat lengre.

 

Princess

Princess har mange miljøvennlige produkter – Svanemerkede, Fairtrademerkede og økologiske. Her finner du en del BCI bomull (Better Cotton Initiative). Du finner også mange produkter som er laget av resirkulert materiale (global recycled standard).

Hos Princess kan du også levere tekstiler til retur, disse gis til Fretex. De har i tillegg som mål å redusere plast og papp i emballasjen på sine produkter og har nedbrytbare plastposer. Alle Princess-butikker er miljøfyrtårn-sertifiserte siden 2009.

 

Rå Organic Skincare

Rå Organic Skincare bruker emballasje laget av plast som blir hentet opp fra havet, resirkulert og laget av flasker. De pakker også alle varene som handles fra nettbutikken i plast som de henter inn fra andre butikker på senteret – dette er plast som i utgangspunktet skulle kastes. Rå Organic Skincare har også refill-ordning. Ta med emballasjen, så fylles den igjen med håndsåpe, badesalt, serum eller saltshampo. Kunder som tar med emballasjen for refill får en miljørabatt opp til 100 kr.

 

Shoeday

Shoeday tilbyr miljøvennlige handlenett som er ment for flergangsbruk. I noen kolleksjoner har de også ulike typer sko som kun er laget av resirkulert materiale.

Shoeday sender også feilproduserte produkter til Soles4Solues. Soles4Soules er en global non-profitt organisasjon som ønsker å bekjempe fattigdom gjennom innsamling og distribusjon av bl.a. Sko. Les mer om dem her. Kunder kan også levere inn sko de ikke skal ha lengre, som er pent brukt eller kanskje bare har små skavanker, til dette formålet.

 

Skoringen

Skoringen selger tøynett som et mer bærekraftig alternativ til bæreposer. De tar også imot brukte batterier som er benyttet i blinkesko.

 

Strique & Mique

Strique & Mique fører merket Envelope1976. Klærne er sesongløse og bærekraftige – konstruert av naturlige materialer. Butikken bidrar også ved å gi bort ukurrante varer – slik at det ikke kastes.

 

Synsam

Synsam tar vare på og gir nytt liv til gamle briller – lever dine ødelagte eller gamle briller, som du ikke bruker mer, i butikken. Det innsamlede materialet males opp og det lages en helt ny kolleksjon av de gamle brillene.

Synsam ønsker også å ta et større ansvar for vår felles framtid og har initiert en rekke prosjekter på alle nivåer av sin virksomhet. Fra å øke mengden miljøvennlige materialer i produktene til å effektivisere leveranser. Hos Synsam finner du blant annet en brillekolleksjon med innfatninger som er laget av 100% resirkulert havplast – dette er et samarbeid mellom Sea2See og Fellepini.

 

Søstrene Grene

Søstrene Grene jobber aktivt med å redusere den negative virkningen på miljøet og prøver å gjøre endringer i positiv retning der de kan. De ønsker å promotere mer bærekraftige produkter og jobbe bevisst med å redusere bruken av emballasje. Søstrene Grene jobber også med å redusere energiforbruket, blant annet benytter de seg av LED-lys i sine butikker.

 

Telia

Hos Telia har du mulighet for mobilpant – disse blir «pusset opp» som nye og sendt til U-land. I tillegg har de også en egen returmobil-kasse. Her kan kunder legge sine gamle elektroniske duppeditter.

Ellers er plastposene byttet ut med resirkulerbare papirposer og Telia fokuserer også på å bruke mindre papir ved å for eksempel å sende kontrakter på e-post istedenfor å skrive ut på papir.

 

Urban

Urban samarbeider med Fretex (Frelsesarmeen). For å redusere mengden overskuddsprodukter sendes alle reklamasjoner og alt overskudd av klær som ikke blir solgt til Fretex. Fretex bidrar til å forlenge levetiden på klærne. De brukes om igjen, doneres eller selges hvor pengene går til veldedige formål, eller de gjenvinnes direkte. Urban har også utviklet en miljøvennlig bærepose. Posene er laget av sukkerrør og er de mest miljøvennlige posene på markedet, de er 100% resirkulerbare og kan dessuten brukes igjen og igjen før de gjenvinnes.