SENTER: GjøvikHAMAR

Ønsketreet som gleder

Røde Kors Gjøvik består av mange frivillige som hvert år gjør en stor innsats for å glede andre til jul. Ved hjelp av ønsketreet på CC Gjøvik, vil mange hundre barn som lever under økonomisk vanskelige kår, få ønskede julegaver.

CC Gjøvik er opptatt av at julen skal handle om glede, raushet og medmenneskelighet i en travel tid. Senteret er julepyntet og alt er lagt til rette for at tusenvis av gaveønsker skal bli oppfylt. I desember skal CC Gjøvik og Røde Kors Gjøvik samarbeide om ønsketreet. Ikke et helt vanlig juletre, men et tre som gleder mange hundre barn og unge som fortjener det.

 

Ønsketreet

Jula er en travel tid for Røde Kors Gjøvik. Frivillige gjør alt de kan for å hjelpe familier med lavinntekt, enslige mindreårige og de som kanskje ikke har noen å feire jul med. Årets hovedattraksjon er ønsketreet på CC Gjøvik.

  • Formålet med Ønsketreet er å glede barn som lever under økonomisk vanskelige forhold. Barn skal glede seg til jul og ha forhåpninger om gaver under treet. Slik er det ikke for alle. Vi håper på mange gavmilde mennesker stikker innom CC Gjøvik i år og oppfyller mange gaveønsker. Målet er at alle ønskene skal bli oppfylt, sier leder i Gjøvik Røde Kors, Åsne-Marit Pladsen.

 

I praksis fungerer ønsketreet slik at de de aktuelle barna kan registrere ønskene gjennom det lokale hjelpeapparatet der de bor. Deretter henger CC Gjøvik og Røde Kors opp de anonymiserte ønskene på røde hjerter på treet. Når ønsket er oppfylt, blir det røde hjertet byttet ut med et grønt hjerte.

  • Vi er glade for å ha et godt samarbeid med CC Gjøvik. Det er helt topp å ha ønsketreet på en folksom plass hvor folk også har mulighet til å spontant kjøpe en gave, sier Pladsen.

 

Ønsketreet innvies offisielt lørdag 1. desember kl. 13, og det er mulig å kjøpe gaver helt frem til 17. desember.

 

Julegaveaksjon

Røde Kors Gjøvik er en stor og allsidig forening som holder på med alt fra gatemegling til norsktrening, turgruppe, besøkstjeneste og mye mer. Røde Kors Gjøvik har mange fine aktiviteter som gleder vanskeligstilte mennesker i juletiden.

  • Julegaveaksjonen er alltid en suksess. Vi søker om midler fra Gjensidiges juleaksjon, og gir gaver til barn og unge i institusjoner. Barnehjelpsgruppa vår pleier å delta på julemarkedet på Gjøvik Gård, forteller Pladsen.

 

Hva er jul for deg?

Jul for meg er tradisjonell jul med familie, ribbemiddag og multekrem. Jeg setter mer og mer pris på de fredelige dagene i romjula.

 

Hvordan var din jul som barn?

Jeg var hjemme med storfamilien og spiste julemat og åpnet julegaver. Vi var alltid mange rundt bordet.

 

Hvordan kan vi bruke julen til å bli med medmennesker?

Vi kan alle bli flinkere til å bry oss om de som blir sittende alene i jula. De ensomme. Jula er en lukket høytid hvor en del ikke har noen å være med. Det er trist.

 

Hva får deg i julestemning?

Alle de små forberedelsene. Julelukter og julesanger.

 

Hvordan kan vi hjelpe andre i jula?

Invitere noen inn på kaffe eller til baking av julekaker. Jeg må også si at jeg synes mange frivillige organisasjoner gjør mye bra i førjulstiden og resten av året, men hjelpen kunne blitt spredd enda mer gjennom resten av året. Men jula er jo en sårbar tid.