Næss deler julehemmeligheter
Bakerens anbefalinger
- Pass på at alle ingredienser er romtempererte før du begynner å bake, egg også.
- Ikke bruk softmargarin i småkakene, da flyter de utover under steking, bruk melange, eller meierismør.
- Sjekk at du har alle ingredienser før du begynner.
- Ha god tid og vær nøye med å veie opp ingrediensene.
Lykke til.

Tyske skiver
ca 30 stk
Ingredienser:
250 g melange
100 g sukker
200 g hvetemel
1 egg
1 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
30 g malte mandler (kan sløyfes)
Slik gjør du:
Bland sammen alle ingredienser til en glatt deig, bruker du kjøkkenmaskin bland med krok på lav hastighet.
Ha litt mel på benken, rull deigen til en pølse på ca. 5 cm i diameter. Pakk pølsa inn i plastfilm, la den ligge i kjøleskapet til dagen etter. Sett ovnen på 200 grader. Bruk en kniv uten tagger og skjær pølsa i ½ cm tykke skiver. Stekes på bakepapir midt i ovnen ca 10-12 minutter. De skal ha en gyllenbrun farge.

Serinakaker
Ingredienser:
200 g hvetemel
100 g sukker
150 g melange
1 lite egg
1 ts hjortesalt
½ ts vaniljesukker
Hakkede mandler og perlesukker til pynt
Slik gjør du:
Smuldre melangen i de tørre ingrediensene og kna inn eggene. Bland alle ingrediensene godt sammen. Strø mel på benken. Rull deigen i ca 2 cm tykke pølser, pakk pølsene i plastfilm og la de bli gjennomkalde i kjøleskapet. Del pølsene i ca 2,5 cm biter. Bitene formes til kuler og settes på plate med papir med 4 cm avstand. Trykk kulene litt ned med en gaffel. Pensle med egg strø på en blanding av mandler og perlesukker. Stek på 200 grader ca 12 min midt i ovnen. De skal ha en gyllenbrun farge.

Julekake
3 stk.
Ingredienser:
- 150 g meierismør
- 6 dl melk
- 1 kg mel
- 150 g sukker
- 50 g gjær(rød) eller en pk. tørrgjær
- 1,5 ts kardemomme
- ½ ts salt
- 150 g rosiner
Slik gjør du:
Smelt smøret og ha i melka, blandingen skal være ca 37 grader. Rør gjæren ut den varme blandingen. Elt sammen til en glatt deig, ha i rosinene når deigen er nesten ferdigeltet.
Ha plastfolie over bollen og la den heve i ca 20 min.
Ta deigen ut av bollen, del opp i 3 emner på 600 gram. Kna emnene til runde boller. Settes på stekeplate m/ stekepapir. Ta en skarp liten kniv og snitt rundt hele på midten ca 1 cm dypt snitt, klem bollen ned midt oppå, så snittet buler litt ut. Dette gjøres for å forhindre at julekaka sprekker under steking.
Sett stekeovnen på 180 grader. Sett julekakene til heving en lun plass, dekk over med et kjøkkenhåndkle. Heves til dobbel størrelse. Stekes i ca 25 min. Hvis du er usikker på om de er stekt, bank lett på undersiden. Hvis det kommer en «hul» lyd er de ferdige.